En kort historie om menneskerettigheter

KYROS' SYLINDER (539 F.KR.)

Dekretene som Cyrus lagde om menneskerettighetene ble innskrevet i akkadisk språk på en sylinder av bakt leire.
Cyrus den Store, den første kongen av Persia befridde slaver av Babylon, 539 f.Kr.
I 539 f. kr. erobret Kyros den store, det gamle Persias første konge, byen Babylon. Men det var hans neste handlinger som markerte et stort fremskritt for mennesket. Han satte slavene fri, erklærte at alle hadde rett til å velge sin egen religion, og etablerte rasemessig likhet. Disse og andre bestemmelser ble notert på akkadisk språk med kileskrift på en bakt leire sylinder.

Denne urgamle fortegnelsen, som idag er kjent som Kyros’ sylinder, er nå blitt anerkjent som verdens første dokument om menneskerettigheter. Det er blitt oversatt til alle seks av FNs offisielle språk, og dets bestemmelser stemmer overens med de første fire artiklene i Verdenserklæringen om menneskerettigheter.

Spredningen av menneskerettigheter
Ideen om menneskerettigheter spredte seg raskt fra Babylon til India, Hellas og omsider til Roma. Der oppstod ideen om «naturrett», som et resultat av observasjonen at mennesker hadde en tendens til å følge bestemte uskrevne lover gjennom livets løp, og romersk lov var basert på rasjonelle ideer hentet fra tingenes naturlige karakter.

Dokumenter som erklærer individuelle rettigheter, slik som Magna Charta (1215), Rettighetspetisjonen (1628), Den amerikanske grunnloven (1787), Den franske erklæringen om menneske- og borgerrettigheter (1789), og den amerikanske Bill of Rights (Rettighetserklæring) (1791) er de skriftlige forløperne til mange av nåtidens menneskerettighets-dokumenter.